Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği Web Sitesine Hoşgeldiniz | Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma 09.00 - 18.00

Tarihçemiz

TARİHÇEMİZ

Derneğimiz  06.11.1974 tarihinde 5 görme engelli 1 gören kurucu üye olmak üzere 6 kişi olarak;

Necati ADIBELLİ                    Tekelde İşçi

Uçak DEMİRKIRAN                Müzisyen

Münir TİMAŞ                          Tekelde İşçi

Erdinç SUDA                           Serbest

M.Hanefi BERDİBEK               Müzisyen

Ayhan SÜRAV                        Ev Hanım

tarafından 1630 sayılı Dernekler Kanununa istinaden başta göz sağlığının korunması,  istihdam,  eğitim,  rehabilitasyon  ile   sosyal dayanışmayı sağlamak ve görme engellilerin kendi hayatlarını kolaylaştırıcı unsurları özellikle yasal mevzuatlar da gerekli düzenlemelerin yapılması   amacıyla Yeşil Saray İşhanı No:104-105 Kat:1 Kadıköy-İstanbul adresinde kurulmuştur.

Dernek; kuruluş amacına uygun olarak ilk yıllarda olabildiğince başarılı olmuş, oluşturulan müzik guruplarında onlarca insanın istihdamı sağlanmıştır. Konserler ülke genelinde Kış aylarında  İlk ve orta dereceli okullarda yaz aylarında sayfiye yerleri kamp, gazino ve askeri birliklerde  ki moral konserleri  ile  yurt dışında   özellikle Almanya Turneleri düzenlenmiştir.  Elde edilen gelirlerle bir taraftan istihdam edilen kişi sayısı artırılırken diğer taraftan sosyal etkinlikler , Ayni ve Nakdi Sosyal  yardımlar göz ameliyatları  ve eğitim burslarıyla Ülke genelinde büyük bir başarı sağlamıştır. 1999 tarihi itibariyle müzik gurupları çalışmalarına son verilmiştir.

Görme engellilerin el sanatlarındaki başarı dikkate alınarak Ülkemizde ilk defa trikotaj atölyesi  ile yapay çiçek sergileri kurulmuştur.

Diğer taraftan örgütlenmeye hız verilmiş; Derneğe Kamu yararlı statüsü kazandırılma çalışmaları , ülke genelinde üye kaydı, şubelerin açılması ve  körler derneklerinin bir federasyon çatısı altında birleştirme çalışmalarını başlatmıştır. 1976 yılında  Necati Adıbelli Başkanlığında   Körler Dernekleri Federasyonu bugünkü adıyla Türkiye Körler Federasyonunun  kuruluşu gerçekleştirilmiştir.

Dışa Dönük Örgütlenme faaliyetlerimizin  yanı sıra İçeride:

İstanbul/Bakırköy Şubesi (1975- 1979)

Kocaeli Şubesi (1979-1987)

İzmir/Karşıyaka Şubesi (1980- 1982)

Adana Şubesi (1981-2014)

Balıkesir Şubesi  (1982- 1985)

Bursa Şubesi (1986-2013)

Ankara Şubesi (1994-1997)

Erzurum Şubesi (1996- 1998)

Yukarıdaki şubeler dernek amacına  uygun çalışma ortamları oluşturamadıkları kısaca  yetersiz olmaları nedeniyle kapatılmıştır.

Mevcut Faaliyette olan Şubelerimiz:

Samsun Şubesi   1987-

Gaziantep Şubesi  2017-

Mersin Şubesi  2019

Derneğimiz; 1976 yılında ülkemizdeki dernekleri bir çatı altında toplayarak sayıları yüzbinlerle ifade olunan körler toplumunun sosyal, ekonomik, eğitim ve istihdamlarını sağlamak amacıyla kurduğumuz Körler Federasyonu 1996 yılından itibaren amaçladığımız birleştirici özelliğini yitirmesi  topluma güven vermeyen ayrımcı tutumlarından dolayı 2004 yılında Federasyondan bizimle beraber 8 dernek  ayrılmıştır.

Elde edilen başarılar ile Bakanlar Kurulunun 05.05.1978 gün ve 15/572 sayılı kararı ile KAMU Yararına çalışma izninin verilmesi sağlanmıştır.

Halen Dernek genel  merkezi olarak kullanılmakta olan Kadıköy  Osmanağa Mahallesi Yoğurtçu Şükrü Sokak No: 20 Kat:2 adresinde ki  mülk satın alınmış  olup 30.05.1983 tarihinden itibaren faaliyetlerini bu adreste sürdürmektedir.

Körler Dernekleri Federasyonuna bağlı İzmir Görmeyenleri Koruma Derneği ile İzmir Lion ve Liones Dernekleri açılması kararlaştırılan Ses kayıt Stüdyosu Kompitörlü Matbaaya destek olunarak faaliyetlerine katkı sağlanmıştır.

1983 yılında kabul edilen 2908 sayılı dernekler kanununa uygun olarak tüzük değişikliğine gidilmiştir.

Ülkemizde ilk defa 1985 Yılında İstanbul İli genelinde görme bozukluğu olan öğrencilerin tespiti için 7-12 yaş gurupları arası göz taraması çalışmaları başlatılmış olup, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık İşleri Müdürlüğü ile Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlükleri işbirliğinde gerçekleştirilmiştir. Konu ile ilgili araç gereçlerin temini ayrıca tıbbı müdahale gerektiren hastaların tedavisi için Üniversiteler, Devlet Hastaneleri , Özel Hastaneler ile gönüllü göz doktorlarından yararlanılmış, Kadıköy ve Aksaray Merkezli  2 göz muayene istasyonu açılmıştır. Bu çalışmalar daha sonrasında  Kocaeli, Sakarya, Konya ,  Kayseri, Sivas, Adana ve Samsun illerinde devam ettirilmiş olup, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünden gerekli izinler alınarak  ülke genelinde yapılmıştır.

1987 yılında Kadıköy’de Taşradan gelen kalacak yeri olmayan görme engellilerin kalabileceği 25 yataklı misafirhane açılmış uzun yıllar görme engellilere hem konaklama hem de lokal hizmeti verilmiştir.

Görme engellilere yönelik ülkemizde ilk defa derneğimiz tarafından 1989 yılında Kadıköy’de konuşan kitaplık, Braille kitapların yer aldığı kütüphane oluşturulmuş ve ayrıca günlük gazeteler, ders kitaplarının kasete okunup çoğaltılarak çeşitli illerde yaşayan görme engellilere  PTT İşletmeleri Genel Müdürlüğünden alınan izinle acele posta gönderimi olarak ücretsiz  gönderimleri sağlanmıştır.

Derneğimizin de büyük çabaları ve destekleri  ile Türkiye Sakatlar Konfederasyonu 1986 yılında 2908 sayılı Dernekler Yasasının 88. Maddesine istinaden kuruluşu gerçekleşmiş olup, üyeliğimiz devam etmektedir.

Ülkemizden ilk defa Dünya Körler Birliğine derneğimizden M. Emin Demirci delegasyon olarak gönderilmiştir. (1995)

Körler Federasyonundan ayrılan derneklerle birlikte Yeni bir federasyon kurma çalışmaları başlatılmış olup, 2004 yılında Demokratik Kör Dernekleri  Federasyonu kuruluşu derneğimizin de kurucu üye olarak tamamlanmıştır.

Yapılan Tüzük değişikliği ile bu günkü Görme Engelliler Federasyonu adını almış olup, üyeliğimiz devam etmektedir.

2004 yılından itibaren Kadıköy Belediyesi Kent Konseyi ve Engelliler Meclisi üyeliğimiz devam etmekte olup, tüm engel gurupları ile ilgili çalışmalara destek verilmektedir.

Dernek Genel Başkanları

1974-2007 Necati Adıbelli

2007-2016 Murat Doğan

2016-……..  M. Nuran Üzgül

Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneğinin Bugünkü Amacı ve Faaliyetleri:

Derneğimizin temel misyonları arasında yer alan, görme engellilerin eğitim ve öğrenimlerini desteklemek, iş ve meslek sahibi olmaları, topluma yararlı hale gelmeleri görme engellilerin ekonomik sosyal kültürel hukuki hak ve çıkarlarının korunup geliştirilmesi ile yaşamın her alanında etkin bireyler olarak toplumsal yaşama katılımlarının sağlanması ve günümüzün tüm teknolojik imkanlarından yararlanmalarını sağlamak için Şubeleri ile kamuya yararlı hizmetlerini aralıksız sürdürmektedir.

Derneğimiz kurulduğu günden bugüne kadar kuruluş amacına uygun olarak; Görme Engelliler ve Az Görenler konusunda toplumsal farkındalığı sağlamak , toplumu bilgilendirmek, eğitim seminerleri, paneller düzenlemiş,  eğitime, istihdama, sosyal yaşama katılımları ve bilgiye erişimlerinde fırsat eşitliği sağlamak,  ve  eğitimlerini, istihdamlarını eşitleyici  ekipman ve  teknolojileri temin ederek başta bilgisayar eğitimi olmak üzere çeşitli kurslar açmış, total görme engelliler ile az görenlere yönelik eğitim birimleri oluşturmuş, oluşmuş olanlara da katkı sağlamış  ve bu faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.

Bu amaç doğrultusunda; görme engellilerin eğitim alanındaki eksikliklerinin farkında olan derneğimiz özellikle 2003 yılından itibaren başlayan ve şu anda da Kadıköy Belediyesi Engelliler Merkezinde devam eden sesli kitap okuma kayıt merkezi, sesli kütüphane ve bu kütüphanede  tele bilgi hizmeti sunularak telefonda sesli kitap dinleme TSS kitap okuma makinesi ile kitaplar mekanik ses formatına dönüştürülmektedir. Sesli kitap okuma kayıt merkezi gönüllü okuyucular ile desteklenmektedir. Sesli Kitaplar (GETEM) Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Kütüphanesi ile paylaşılmaktadır.

Tüm ders kitapları yazılı yayınlar kurs yerlerinde kabartma olarak hazırlanmaktadır. Kitap okuma makinalarında kitaplar okutulup sesli olarak cd ye kaydedilerek tüm görmezlerin hizmetine ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bu hizmetlerin devamı için kurs yerlerinin kabartma printer kartonları, sesli Türkçe sentezleyici bilgisayar programları vs….. araç gereçleri temin edilmektedir.

Görme Engellilerin Günlük yaşamda kullandıkları ve onlar için hayati önem taşıyan sesli saat, az gören için ışıklı büyüteç, ses kayıt cihazları, beyaz baston, renk tanıma cihazları yazı kartonları, yazı tabletleri, matematik setleri  vs. tüm malzemeler ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

Derneğimizin geleneksel kültürel faaliyetleri olarak  Braille okuma yazmanın desteklenmesi adına  Türk Edebiyatı ve Dünya Klasikleri başta olmak üzere  Masal, Hikaye, Romanların Braille baskıları yapılarak her yıl Engelliler Haftasında  görme engelliler okullarına gönderilmekte,  her yıl Braille yeni yıl masa takvimleri, Ülkemizde ilk defa hem  Braille hem de sesli olarak hazırlanan  Mutfak Sanatları ve Yemek Tarifleri Kitabı ülkemizdeki görme engelliler okulları, kütüphaneler ile derneklere dağıtılmış,  Braille Ramazan imsakiyeleri farklı illerde yaptırılarak görme engellilere dağıtımı yapılmaktadır.

Az görenler için  büyüteçli TV sistemleri ile tüm yazıları kitapları (dökümanları)  okuyabilmeleri için söz konusu kurs yerlerimizde hizmete sunulmuştur. Normal okullarda kaynaştırmada okuyan görme engelli çocukların tespiti, normal okullarda ki özel eğitim sınıflarının desteklenmesi tüm araç ve gereçleri ile, İlk , orta, meslek liseleri, bağımsız hareket kursları, üniversitede okuyan öğrencilerin her konuda destekleme çalışmalarımız devam etmektedir.

İkisi İstanbul da bulunan ve Ülkemizde toplam 17 adet görme engelli ilköğretim okullarından ki  görme engelli öğrencilerin   araç gereç ihtiyaçları ile  teknolojik destekleri sağlanmakta olup, Ülkemizin neresinde olursa olsun derneğimize üye olma şartı aranmaksızın görme engelli olan herkese hizmetler ücretsiz verilmektedir.

Derneğimiz görme engellilere ışık tutacak bir çok farklı ölçeklerde Yurt İçi ve Yurt Dışı sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştirmiştir. Ülkemizin farklı bölgelerinde özellikle görme engelliler okullarının olmadığı İllerde görme engellilerin eğitimlerini desteklemek amacıyla  açılmış  Braille okuma  yazma kursları,  Bağımsız Hareket Kursu,  Braille  Kuran Kursları, Mesleki Eğitim Kursları gibi  vb.. kurslara destek verilmiş ve bu destek talepler doğrultusunda devam etmektedir.

Derneğimiz Samsun ve Gaziantep Şubeleri kapsamında  İş-Kur destekli görme engellilere yönelik istihdam taahhütlü  Bilgisayar İşletmenliği ve E-Ticaret Perakende Satış ve Pazarlama Kurslarını devam ettirmekte olup, özellikle E-Ticaret kursu  ülkemizde ilk defa derneğimiz tarafından başlatılmıştır. İş dünyasının talep ettiği nitelikli insan gücünü oluşturmak yaşam kalitelerini yükseltmek istihdam olabilecekleri yeni iş alanlarının önünü açmak ve insan kaynaklarını güçlendirmek amacıyla sürdürülen kurslarımızdan mezun olan kursiyerlerimizin istihdamları sağlanmıştır.

Sakarya İlinde 2013 yılından itibaren Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü,  Serdivan Müftülüğü işbirliğinde Braille okuma-yazma kursları, Braille Kabartma Kuran Kursu ve ayrıca Sakarya Üniversitesinin gönüllü öğrencileri tarafından lise ve yüksek öğrenime hazırlanan görme engelli öğrencilere sınavlara hazırlanmaları sürecinde düzenlenen hafta sonu kursları, bağımsız hareket kurslarımız  devam etmektedir. Kaynaştırmada okuyan görme engelli öğrencilerin eğitim araç gereçleri az görenlerin büyüteçleri kabartma kitap ve baskı yardımlarımız devam etmektedir.

Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsünde bulunan Üniversite Kütüphanesi görme engelliler Biriminde  kitapların Braille baskı yapılabilmesi için Bristol karton desteği devam etmektedir.

Kocaeli Gölcük’te üyelerimiz tarafından açılan  gören özel eğitim öğretmenlerine Braille okuma yazma kursu araç gereç temini yönünde desteklenmiştir.

Uluslararası Çalışmalarımız:

2016 yılında Arnavutluk Tiran Ramazan Kabashi Görme Engelliler Enstitüsünü Kardeş olarak kabul etmiş,   eğitim, kültür, sosyal paylaşım işbirliğimiz devam etmekte olup söz konusu enstitüde Az Görenlere yönelik eğitim birimi açılmıştır.

Somali Al-Basir Görme Engelliler Okuluna eğitim matelyalleri desteğimiz devam etmektedir.

Dünyanın 17 ülkesinde görme engelli Müslümanlara Kuran Hizmeti veren  (IBQS) Uluslar arası Kabartma Kuran Hizmetleri  Birliği’nin çalışmalarına destek verilmektedir.

Saygılarımızla….